През 1917 г. в Алахабад, Индия се ражда Индира Ганди. Може

...
През 1917 г. в Алахабад, Индия се ражда Индира Ганди. Може
Коментари Харесай

Животът на противоречивата Индира Ганди - чудовището или месията

През 1917 година в Алахабад, Индия се ражда Индира Ганди. Може би не помните времето, в което е била жива, само че сигурно всички познават фигурата на не доста висока жена, с характерен бял кичур в косите и бездънен, умислен взор.

Това е Индира Ганди - спорна, загадъчна, мощна жена, първият министър-председател жена в историята на Индия, обичана и ненавиждана по едно и също време.



 Индира Ганди Getty

Родена в размирната 1917-та, на 19 ноември, малко след Октомврийската гражданска война, в Алхабад, Индия в известната фамилия на политическите деятели – Неру . Нейният татко Джавахарлал Неру е един от най-ярките представители на придвижването за отменяне на английското колониално господство, лидер на социалистическата партия „ Индийски народен конгрес “ (ИНК), което по това време, с изключение на героичния ореол на герой за национална самостоятелност, му коства и 10 години престой в пандиза.

Индира израства в разгара на битката за самостоятелност в мощно политизирано семейство.  Образованието, което получава в частно учебно заведение в Швейцария има висока цена, тъй като в същото време съпровожда майка си по време на лекуването й от туберкулоза, което се оказва несполучливо. След гибелта й се мести в колежа Съмървил, Оксфорд, само че не го приключва. 



Избрана е за президент на младежката организация към Индийския народен конгрес през 1956 година, а през 1964 година, след гибелта на татко й, е определена на негово място в Народното събрание.

 Индира Ганди Getty

По това време съвсем никой не има вяра в Индира, даже и хората, които я издигат до този пост с желанието да ръководят посредством нея. Съпругът й Фероз Ганди, с който са разграничени, към този момент е умрял през 1960 година Не е възприемана съществено политически и интелектуално и даже получава прякора “gungi gudiya ” (празноглава кукла).

Но единствено за пет години Индира Ганди става един от най-влиятелните министър председатели на Индия.

Индира Ганди национализира банките; в годините на нейното ръководство в страната с бързи темпове се развива индустрията, включително тежката; пусната е в употреба първата АЕЦ (в щат Махаращра); в селското стопанство протича така наречен „ Зелена гражданска война “, с помощта на която Индия за първи път от доста години става самостоятелна от външни доставки на хранителни артикули и селскостопанска продукция.



И тук идва повода, заради която Индира е по едно и също време ненавиждана и обичана.

През 1975 година Върховният съд в Аллахабад признава Индира Ганди за отговорна по обвинявания в изборни нарушавания на изборите през 1971 година, подрежда й да подаде оставка и постанова възбрана за политическа активност в продължение на шест години.

В отговор Ганди, базирайки се на член 352 от Конституцията, афишира изключително състояние . По време на него Индия реализира редица триумфи, да вземем за пример на практика са прекъснати тежките религиозни спорове. Други ограничения не са по никакъв начин известни, като наредбата за дезинфекция за преодоляване на непрекъснатия приръст на популацията, закриването на някои вестници и ограничението на политическите свободи.

 Индира Ганди Getty

През 1977 година Ганди надценява личната си известност и назначава изключителни избори, които губи. Връща се на власт през 1980 година Вторият ѝ мандат като министър председател е изпълнен с спорове със сикхите, живеещи в щат Пенджаб. Лидерът на сикхите Джарнаил Сингх Бхидранвал афишира „ Сикхска самостоятелна самоуправляема общественост “. Сепаратистите поддържат Пакистан в тежкия спор сред двете страни.



През юни 1984 година терористи завладяват светинята на сикхите — „ Златният храм “ в Амритсар. В отговор индийското държавно управление организира военна интервенция „ Синя звезда “, при която храмът е освободен, а към 500 негови са бранители убити.

Отмъщението на сикхите не закъснява — на 31 октомври 1984 година Индира Ганди е убита от своите бодигардове. За утрото на 31 октомври тя има планувана среща, която чака с изключително наслаждение - телевизионно изявление с известния британски публицист, драматург и артист Питър Устинов. 



Индира Ганди дълго се приготвя за срещата, слага пердета с цвят на шафран (син минзухар), които по нейно мнение трябвало да допълват резултата на екрана. Решава да смъкна бронираната жилетка за изявлението, смятайки, че я прави цялостна, което по-късно се оказва съдбовно.

Правителството по този начин и не схваща кой е възложител на убийството на Индира Ганди. 

За някои тя продължава да бъде избавител, откакто завоюва сърцата на бедните и непривилегированите със своите стратегии за обществено подкрепяне и лозунги " Долу бедността ".



 Индира Ганди Getty

За други тя е чудовището, въвело “Извънредното състояние ” - най-мрачния интервал в демократичната история на Индия, когато политическата съпротива е потискана безмилостно, съперниците - хвърляни в пандиза, а свободните медии, с които Индия по този начин се гордее - задушени за 19 месеца.

Все отново в историята на своята страна Индира Ганди остава не единствено първата жена, заемала премиерския пост, само че и интелигентен и деятелен политик, сторила доста за подсилване на страната и интернационалния й престиж.



 Индира Ганди Getty

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР